2023_10_iTrainee_Den Bosch_Magnetme_CalvinoProductions_ 14

Business Analist - Steeds beter worden als consultant; dat is mijn doel

Na zijn studie twijfelde Robbin wat hij nu precies voor werk wilde gaan doen. Hij koos voor een traineeship bij iTrainee en kwam daarna bij Deloitte terecht. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen.

Maak kennis met Robbin

Robbin de Jong

Robbin de Jong

Na zijn studie HBO Technische Bedrijfskunde twijfelde Robbin wat hij nu precies voor werk wilde gaan doen. Dus vervolgde hij zijn opleiding met een master business administration aan de UVA, met specialisatie strategie. Vervolgens raakte hij in gesprek met iTrainee.

Dat kwam op een goed moment. Door mijn stages had ik wel ontdekt dat ik het werken met data heel leuk vind; koppelingen leggen en tools ontwikkelen. Het programma dat iTrainee biedt, sprak mij aan omdat ik dieper wilde ingaan op business intelligence. Het contact met de recruiter van iTrainee verliep heel prettig. Dat helpt ook. En ik zag dit als dé kans om nog verder door te leren.

Basisprogramma en vrije keuze

Eerst volgde ik het basisprogramma over SAP in algemene zin met verschillende modules. Je maakt kennis met inkoop, verkoop, financiën en analytics en leert over verschillende processen binnen SAP. Vervolgens ga je naar een specialisatiefase in wat jij interessant vindt. In mijn geval was dat dus business intelligence, of ook wel analytics genoemd. Naast de inhoudelijke kennis word je ook getraind in soft skills. Dat is voor een consultant ook heel belangrijk, natuurlijk. Na die opleiding word je gematcht bij een opdrachtgever in mijn geval was dat Deloitte. Daar heb ik een hele vrije keuze in gehad. iTrainee heeft mij in contact gebracht met verschillende organisaties. Bij sommige bleek na een gesprek dat de match er toch niet helemaal was, maar bij Deloitte was de klik er wel. Daarom heb ik gekozen voor Deloitte.

Informatiebehoefte inzichtelijk maken

Ik zit sinds juli 2021 bij Deloitte, dus binnenkort loopt mijn traineeship af. Ondertussen weet ik al dat ik mag blijven. Ik wil me nog verder ontwikkelen als consultant en daarom zit ik hier beter dan bij een eindklant. Als SAP-consultant is eigenlijk mijn belangrijkste taak om bij een klant inzichtelijk te maken wat voor informatiebehoeften zij hebben. Om dat dan vervolgens weer te geven in de analyticstool van SAP. Ik ben dus veel rechtstreeks in gesprek met de klant. Wat willen ze? Wat zijn de beperkingen die ze op dit moment met SAP hebben? Ik bouw ook dashboards om de voortgang van het programma te kunnen monitoren en te kunnen rapporteren.

Het programma dat iTrainee biedt, sprak mij aan omdat ik nog verder wilde leren voordat ik in een baan stapte.

Voorsprong door opleiding

Ik zit op een afdeling waar vrij veel jonge mensen binnenkomen. De meesten van hen hebben nog geen enkele ervaring met SAP. Dat is een groot verschil met mijn situatie. Ik had wel een idee wat het is en hoe het werkt. Dat gaf mij een voorsprong. Je weet op hoog niveau wat het is en hoe de data vanuit het standaard SAP-systeem naar een rapportagetool loopt. Het helpt enorm als je al enig idee hebt van hoe een business warehouse systeem werkt. En de soft skills komen goed van pas in mijn contacten met klanten. Sinds ik bij Deloitte ben, heb ik natuurlijk ook veel soft skills geleerd on the job. Maar de basisopleiding heeft zeker geholpen, ja.

 

Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.

Begeleiding en ondersteuning

Deloitte hanteert een breed feedback- en controlesysteem waar ik in de praktijk steeds beter van word. Dat is heel waardevol, want je blijft daardoor groeien, zowel in inhoudelijke kennis als in soft skills. Wat ging goed? Wat kan beter? De fieldmanager van iTrainee houdt de gang van zaken ook in de gaten en informeert geregeld bij Deloitte of alles goed gaat. Met mij loopt het nu heel goed, dus ik heb niet veel ondersteuning nodig, maar het is goed om te weten dat je die mogelijkheid achter de hand hebt voor het geval je uiteindelijk toch niet op de juiste plek zit. iTrainee houdt een vinger aan de pols.

Goede band met collega’s

Ik denk dat de meeste mensen een beeld hebben dat er bij Deloitte een vrij corporate bedrijfscultuur heerst. Eerlijk gezegd was ik daar zelf ook bang voor: misschien wat formeel. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Ik heb een goede band met mijn collega’s en ook met mijn leidinggevende. En met diens leidinggevende. Het is hier heel makkelijk om contact te leggen. Je kunt iedereen even bellen of een mailtje sturen. Het is dus helemaal niet zo hiërarchisch als ik had verwacht. Verder is dit een leerbedrijf dat veel focus legt op ontwikkeling en innovatie. Nieuwe dingen leren en nieuwe dingen doen, daar word ik heel blij van. Deloitte heeft een concreet groeipad uitgezet van hoe je de volgende promotie kunt bereiken en die daarna en die daarna. Dus er ligt nog genoeg voor me om te leren en te ontwikkelen. Maar eigenlijk heb ik maar één doel: een betere consultant worden. Ik ben blij met het pad dat ik gekozen heb. iTrainee heeft mij geholpen die eerste stap te zetten.

Robbin de Jong

Over Robbin de Jong

Robbin is Business Analist bij Deloitte. In die rol houdt hij zich bezig met projecten waarbij hij klanten laat zien hoe ze SAP Analytics Cloud kunnen gebruiken, voert hij diverse supporttaken uit en vormt hij de schakel tussen de klant en Deloitte. In zijn vrije tijd is Robbin graag op het water te vinden met een zeilboot of surfplank en is hij creatief bezig om aquaria in te richten.