Angela den Drijver
Ik ben na mijn middelbare school een mbo-opleiding gaan doen, om uiteindelijk een universitaire master International Management af te ronden aan de Universiteit Tilburg. Bedrijfskunde trok me altijd al omdat ik het leuk vind om over processen na te denken. Bijna vijf jaar geleden rondde ik mijn opleiding af en was ik klaar om de arbeidsmarkt op te gaan.
Het voordeel van een traineeship is dat je in aanraking komt met bedrijven die het recruiten van jong talent vooral uitbesteden. Zonder iTrainee was ik waarschijnlijk niet bij Mammoet terechtgekomen.
Ben ik geschikt voor IT?
Ik had tijdens mijn studententijd nooit zo’n goed beeld van het werk dat ik wilde doen. De richting van bijvoorbeeld sales, met commerciële targets, trok mij niet omdat ik het gevoel had dat ik daar geen waarde kon toevoegen. IT leek me juist wel mooi, omdat je daarmee mensen echt kun helpen om slimmer en efficiënter te werken. Het lag alleen niet echt voor de hand, want ik had geen ervaring met IT. Toen ik ging solliciteren, nam ik me voor om elke dag een brief te schrijven. Alleen vond ik veel vacatures niet leuk. Sales, accounting, finance. Ik begon me af te vragen: wat voor specifiek vak heb ik nou eigenlijk geleerd? Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik misschien wel een traineeship wilde doen om me te specialiseren. Toen leerde ik ook dat ik met mijn – destijds beperkte – kennis van IT toch in aanmerking kwam voor het SAP-traineeship van iTrainee. Er is gewoon veel vraag naar jong talent in de IT-sector. Bovendien is het voordeel van een traineeship dat je in aanraking komt met bedrijven die het recruiten van jong talent vooral uitbesteden. Zo was ik zonder iTrainee waarschijnlijk niet bij Mammoet terechtgekomen.
Socials skills en aanpakkers
Dankzij het traineeship deed ik niet alleen kennis van SAP op, maar leerde ik ook solliciteren, presenteren en hoe ik lastige gesprekken moest voeren. Dat was voor mij belangrijk. Ik kon namelijk een knaller van een sollicitatiebrief schrijven en vervolgens tijdens een gesprek heel zenuwachtig zijn. Dat overkwam me ook bij mijn sollicitatie bij iTrainee, maar daar prikten ze doorheen. Ze leerden me veel op sociaal vlak en stoomden me klaar voor het bedrijfsleven. Maar ze dachten ook goed na over welke bedrijven het beste bij mij pasten. Zo kwam ik bij Mammoet terecht. De mentaliteit van het bedrijf beviel me direct. Niet lullen, maar poetsen. Aanpakkers in hart en nieren. Een bedrijf waar je opleiding weinig zegt en waar je jezelf gewoon moet laten zien.
iTrainee leerde me veel op sociaal vlak en stoomde me klaar voor het bedrijfsleven. Maar ze dachten ook goed na over welke bedrijven het beste bij mij pasten.
Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.
Bij Mammoet begon ik als Business Application Support Officer. In die rol was ik voornamelijk bezig met het beheer van SAP en de randapplicaties, om de dagelijkse continuïteit van de business te borgen. Denk aan het oplossen van acute problemen en het doen van kleine aanpassingen aan applicaties. Dat is een mooie manier om de systemen te leren kennen. We gebruiken heel veel modules van SAP en je specialiseert je op deze afdeling nog niet, dus je moet overal iets vanaf weten. Na een tijdje ging ik me langzaam specialiseren en groeide ik door naar de rol van Business Application Analist. Als analist ben je deels projectmanager en deels specialist in een bepaald proces of een bepaalde applicatie binnen Mammoet. Zo werd ik verantwoordelijk voor het IT-domein van procurement – de inkoopafdeling van Mammoet. Verder ben ik inmiddels goed thuis in de PS en FI/CO modules van SAP en hoe we die binnen Mammoet gebruiken. Met die kennis kan ik een ondersteunende rol bieden aan de supportafdeling en de business bij specifieke vragen van advies voorzien. Daarnaast houd ik me vooral bezig met de wat grotere IT-projecten.
Het systeem mag er niet uitklappen
Recent was ik bijvoorbeeld betrokken bij een project in Rusland. Mammoet heeft wereldwijd tientallen vestigingen die werken met hetzelfde SAP-systeem. Rusland gebruikte echter tot 2018 een ander systeem. Dat wilden we graag veranderen. Mijn team en ik waren ervoor verantwoordelijk om de SAP-omgeving zo in te richten dat ook onze Russische collega’s ermee konden werken. Daarbij migreerden we alle data – zoals de boekhouding en gegevens van materialen en onze assets – uit het oude systeem naar SAP. En voor sommige processen die SAP niet standaard ondersteunt, bouwden we maatwerk om te voldoen aan de Russische wetgeving. Mijn belangrijkste taak was dat ontwikkelingen in SAP technisch goed werden uitgevoerd. Ik was een soort gatekeeper die moest voorkomen dat we iets in gebruik namen en dat ons SAP-systeem er vervolgens uitklapte. Inmiddels ben ik in een soortgelijk project beland, maar dan op een veel grotere schaal. Hoe dat precies zit lees je in mijn vakartikel.
Ben ik blij met mijn keuze? Zeker weten! Ik voel me thuis bij Mammoet en ben dagelijks bezig om mensen te helpen. Ik los problemen op en ontwikkel nieuwe dingen. En ik ben hier voortdurend met mensen in gesprek om processen te verbeteren. Precies wat ik leuk vind om te doen!