Ervaringsverhaal

Een SAP-traineeship als perfecte basis voor een carrière

Geschreven door Edwin van Oosten | Jan 17, 2024 1:05:37 PM

In dit artikel vertelt Edwin van Oosten hoe hij zijn carrière begon in de wereld van SAP en waarom hij daarna een andere richting op ging. Daarnaast legt Edwin uit waarom SAP nog altijd een goede basis vormt in zijn dagelijkse werk als Senior ICT Business Analist bij PZEM.

Toen ik in het laatste jaar van mijn vwo-opleiding zat, ben ik me gaan oriënteren op een studie. Ik zat meteen in de hoek van de technische universiteiten. Zo kwam ik uit in Delft bij technische wiskunde. Niet geheel toevallig, omdat mijn vader ook wiskundeleraar was. In het eerste jaar merkte ik dat het ik het leuk vond en er ook goed in was. Maar de werkdruk lag hoog. Ik had weinig tijd voor andere dingen, zoals sporten en commissies. Daarom ben ik na een jaar verder gaan kijken. Ik vond bedrijfskunde leuk, maar dat hadden ze niet in Delft.

Zo kwam ik in Eindhoven terecht. De opleiding bedrijfskunde daar was behoorlijk breed. We leerden over logistiek, organisatiekunde, IT, finance, et cetera. Eigenlijk alles wat er in een bedrijf gebeurde. Vanuit de opleiding werd het ook gestimuleerd om dingen naast je studie te doen. Daar heb ik volop van genoten. Ik heb diverse besturen gedaan en een stuk of acht commissies. En ik heb nog een half jaartje in Zweden gestudeerd.

Geen expert, maar toch de IT in

Tijdens mijn studie ging ik me steeds meer gaan richten op supply chain management en organisatiekunde. Toch merkte ik dat daarin het menselijke deel een beetje onderbelicht bleef. Daarom heb ik me bij mijn afstuderen gericht op human performance management. Nadat ik was afgestudeerd, ben ik me gaan oriënteren op een baan. Ik had echt geen idee waar ik op moest zoeken, want ik was daar nooit mee bezig geweest en had daar ook nul begeleiding in gehad vanuit mijn opleiding. Ik heb toen wat brieven gestuurd naar een paar bedrijven die mij interessant leken en gekeken naar een management traineeship. Maar dat was het allemaal niet. Na een lange zoektocht kwam ik tot de conclusie dat ik de IT in wilde. Ik voelde mij geen expert op dat gebied, maar ik had tijdens mijn studie met diverse typen software gewerkt en dat kon ik me vrij snel eigen maken.

Persoonlijke aandacht bij iTrainee

Zo kwam ik in aanraking met iTrainee. Daar kreeg ik een goed gevoel bij door het verhaal dat ze hadden. Ze liepen niet te koop met een gratis auto of telefoon, maar ze hadden het vooral over de persoonlijke begeleiding en aandacht. Toen ik op gesprek kwam, voelde ik meteen een klik. Inhoudelijk wist ik weinig van SAP, maar ik wist wel ongeveer wat je er allemaal mee kon. Daar kon ik voor mijn gevoel veel kanten mee op. En dat bleek ook wel gedurende mijn carrière. Bij iTrainee werd ik in de eerste maanden klaargestoomd voor het echte werk. We hadden twee à drie keer in de week les in Den Bosch en de rest was thuisstudie. Het tempo lag hoog met theorie, praktijkopdrachten en wekelijkse toetsen. Daarnaast hadden we ook trainingen op het gebied van sociale vaardigheden. Dat was heel interessant. Ze hielden mij een spiegel voor om te ontdekken waar mijn sterke en zwakke punten lagen.

   Zonder traineeship had ik niet zo snel kunnen groeien bij mijn eerste baan.

Gedurende mijn traineeship kreeg ik ook begeleiding om een specialisatie te kiezen. We bespraken welke modules van SAP ik interessant vond, waar ik goed op scoorde en welke klanten mij interessant leken. Zo ging ik me steeds meer richten op logistieke processen. Na mijn specialisatie kwam ik bij Louwman Group terecht als applicatiebeheerder. Daar kon ik de kennis die ik tijdens het traineeship had opgedaan goed gebruiken. Ik wist dankzij iTrainee hoe het proces in SAP eruitzag. Ik kende de modules en transacties van order tot factuur. De techniek begreep ik dus wel. Daardoor kon ik me vanaf het begin meer op het procesmatige deel van mijn werk richten. Want daar was nog veel winst te behalen. Ik kon me direct onderscheiden. Ik boekte resultaten en liet zien dat ze op mij konden vertrouwen. Ik denk dat ik zonder traineeship nooit zo snel had kunnen groeien bij mijn eerste baan.

 

Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.

Specialiseren in SAP of andere systemen?

Bij Louwman heb ik ruim vijf jaar met veel plezier in verschillende functies met SAP gewerkt. Voor mij was het uitdagend omdat ik iedere keer op een afdeling terechtkwam waar nog veel winst te behalen viel. Meestal was ik een of twee jaar bezig om structuur aan te brengen en ervoor te zorgen dat alle processen vlot verliepen. Daarna was ik meestal wel toe aan een nieuwe uitdaging. Dat was ook een van de redenen om over te stappen naar SuikerUnie. Ze boden mij een mooie kans en de cultuur van het bedrijf sprak me erg aan. Ik ging echter wel minder met SAP werken, want SuikerUnie heeft ook veel andere IT-systemen. Ik gaf dus eigenlijk een stuk van mijn kennis en meerwaarde op voor een nieuwe uitdaging. Maar dat was eigenlijk nooit een probleem. Uiteindelijk praat je bij IT altijd over transacties. Enen en nullen. Het verschil is dat bij SAP alle modules perfect met elkaar integreren en dat is complexer als een organisatie verschillende systemen heeft. Maar dat is ook wel weer leuk.

Die keuze om deels uit SAP te stappen heeft voor mij goed uitgepakt. Ik heb daar echt over getwijfeld, maar nu ben ik bekend met meerdere softwarepakketten en ken ik verschillende manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren. SAP is ook niet heilig. Andere softwareleveranciers hebben sommige zaken veel beter geregeld. Ik kan nu de krenten uit de pap halen en mijn organisatie beter adviseren over welke oplossingen het beste bij ons passen. Inmiddels werk ik bij PZEM en daar doe ik helemaal niets meer met SAP. Ik richt me vooral op maatwerk, het beheren van dot.net applicaties, Microsoft BizTalk en diverse onderdelen binnen Microsoft Azure.

Je zit niet vast aan één vakgebied

Ik ben heel blij dat ik mijn carrière ben begonnen met SAP. Tijdens het SAP traineeship zie je namelijk hoe de ideale wereld eruit kan zien als alle applicaties perfect met elkaar integreren. In de praktijk komt het echter zelden voor dat organisaties alleen maar met SAP werken. Vaak zijn er nog allerlei andere applicaties in een organisatie, die niet zo makkelijk met elkaar praten. Dat maakt IT vaak complex. En leuk! Organisaties zullen altijd mensen nodig hebben die de verschillende werelden begrijpen en die met elkaar kunnen verbinden. Je zit dus niet vast aan SAP als je daar een traineeship voor volgt, want er zijn ook altijd specialisten nodig die meerdere soorten software kennen.