2023_10_iTrainee_Den Bosch_Magnetme_CalvinoProductions_ 14

Ontdekken wat écht bij je past – van communicatie naar procesverbetering

In dit artikel vertelt Rajani je waarom ze na haar studie voor een traineeship koos en hoe ze zo haar carrière startte bij Gazelle.

Maak kennis met Rajani

Rajani Bihari

Rajani Bihari

Ik wil eigenlijk altijd weten hoe alles in elkaar steekt. Een tijdje terug heb ik even als orderpicker gewerkt en telkens kreeg ik van mijn leidinggevende te horen dat ik te veel vragen stelde. Ik wilde heel precies weten hoe het er achter de schermen aan toe ging en hoe de processen werkten. En dan vroeg ik me vooral af: hoe kan het beter?

Toen het einde van mijn master Communicatiewetenschappen in zicht kwam, begon ik me te oriënteren op de richtingen die ik op zou kunnen. Ik wilde me verder verdiepen in data en analyse, omdat ik onderzoeks- en analysevakken het meest interessant vond. Dat hoefde niet per se op het vlak van marketing en communicatie. Zo kwam ik al snel uit op IT en procesverbetering. Er waren genoeg vacatures, maar deze waren vaak behoorlijk specifiek en vereisten ervaring die ik nog helemaal niet had. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een programma om me te begeleiden en kwam ik terecht bij verschillende bureaus die traineeships aanbieden, waaronder iTrainee.

Ontdekken waar je krachten liggen

Vanaf het eerste contact waren de gesprekken bij iTrainee fijn. Vergeleken met de andere bureaus waar ik destijds mee sprak, was het contact met iTrainee veel persoonlijker. Het draaide veel meer om het ontdekken wat ik leuk vind, het leren kennen van mijn sterke punten en ontdekken waar mijn krachten liggen. Ik kreeg de indruk dat ze me echt wilden leren kennen.

Het traineeship van iTrainee sprak me ook aan omdat er zoveel verschillende modules aangeboden worden. Door kennis te maken met al deze verschillende aspecten zou ik er nog preciezer achter kunnen komen welk onderdeel het meest bij me zou passen. Ik besloot voor dit traineeship te kiezen omdat het me de mogelijkheid bood om in korte tijd zowel mezelf als SAP te leren kennen.

Hoog tempo

Het volgen van de verschillende modules was soms wel pittig. Elke week pak je een ander stuk op en aan het einde van week volgt er meteen een toets. Dat hoge tempo maakt het traineeship best intensief. Zeker omdat ik natuurlijk een communicatie-achtergrond heb: sommigen uit mijn groep wisten al van alles over bedrijfsprocessen, maar daar had ik niets over geleerd tijdens mijn bachelor en master. Gelukkig bleek dat helemaal geen probleem. Ik leerde alles over de basis van SAP, maar de trainers stonden ook uitgebreid stil bij het aanvliegen van SAP-gerelateerde problemen en waar je oplossingen kunt vinden als je er zelf niet helemaal uitkomt.

Ook het trainen van soft skills vond ik erg waardevol. Ik leerde mezelf echt kennen. Je leert je goede punten kennen, maar brengt ook je minder goede kanten in kaart. Daar ga je dan direct mee aan de slag. Dat is soms wel confronterend en daarom niet altijd even fijn, maar omdat het heel persoonlijk is heb je er uiteindelijk heel veel aan!

Wat past bij mij

Parallel aan mijn opleiding liep het matchingsproces. Tijdens deze modules leer je niet alleen jezelf heel goed kennen, maar ontdek je ook welk type bedrijf het beste bij je past. Uit gesprekken met de mensen van iTrainee kwam heel duidelijk naar voren dat een kleinere organisatie met een soort ‘familiecultuur’ me het meest zou liggen. Ik heb een lijstje gemaakt met de punten die ik echt belangrijk vond: korte lijntjes, snel schakelen en aandacht voor het personeel. Liever een wat kleiner team, dan dat je weinig inspraak hebt in je werkzaamheden. De fieldmanagers wisten precies welk bedrijf en welk team het beste bij mij past en waar ik me het meest thuis zou voelen. Zo werd ik gematcht aan Koninklijke Gazelle.

Nu is Gazelle niet bepaald een kleine organisatie. Het is een groot en internationaal bedrijf, maar er heerst toch een familiaire cultuur. Plezier in je werk is er heel belangrijk. Daar viel ik middenin op mijn eerste dag: The Game is PON werd op die dag feestelijk afgetrapt. Alle m edewerkers van de diverse bedrijven die onder PON Holdings vallen, waaronder ook Gazelle, konden tot aan de Kerst elke dag meedoen aan een online spel en prijzen winnen. In de eerste maanden zag ik zelf ook steeds meer van de collegiale en persoonlijke sfeer: al mijn collega’s wilden me graag helpen en wegwijs maken. Dat maakte het allemaal een stuk minder spannend!

 

Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.

Ontwikkeling en uitdaging

Toen ik begon bij Gazelle, startte net een nieuwe fase van de opening van een Duitse fabriek van moederbedrijf PON. De IT-systemen moesten nog volledig ingericht worden en daarbij werd de moderne Gazelle-fabriek in Dieren als blueprint gebruikt. Toen ik begon startte de tweede fase, waarbij de bedrijfsprocessen in kaart werden gebracht en de Duitse hoofdgebruikers getraind. Dit was voor mij een goede mogelijkheid om het bedrijf te leren kennen. Ik kreeg de opdracht om bedrijfsprocessen met behulp van diagrammen in kaart te brengen en te analyseren. Zo begreep ik steeds beter hoe de organisatiestructuur in SAP is opgebouwd. Naarmate de Duitse hoofdgebruikers steeds dieper de materie indoken, werden mijn diagrammen en analyses steeds gedetailleerder. Daarnaast keek ik mee met ervaren SAP-consultants en mocht ik meehelpen met de customizing van het systeem. Zo leerde ik steeds meer en kan ik inmiddels zelfstandig kleine aanpassingen doorvoeren. Daarnaast doe ik die ook voor het SAP-systeem van Gazelle. Gebruikers geven dan bijvoorbeeld aan welke problemen of behoeften ze hebben, dan analyseer ik die en kijk hoe we die aan kunnen pakken.

Het contact met iTrainee was heel persoonlijk. Het draaide vooral om het ontdekken wat ik leuk vond. Het leren kennen van mijn sterke punten en ontdekken waar je krachten liggen. Ze wilden me echt leren kennen.

Op dit moment richt ik me op mijn ontwikkeling als functioneel specialist. Ik pak nu nog de kleinere taken op, maar op termijn wil ik ook de grotere oppakken. Bovendien werk ik nog altijd aan het project in Duitsland. Nu het SAP-systeem daar grotendeels ingericht is en de deadline om live te gaan eraan komt, moet dat uitgebreid getest en getweakt worden. Samen met het trainen van de hoofdgebruikers is dat voorlopig uitdagend genoeg!

Op m’n plek

Door het traineeship van iTrainee heb ik mezelf goed leren kennen en ben ik een richting opgegaan die beter bij me past dan marketing en communicatie. Ik ben blij dat ik tijdens het matchingsproces mijn wensen heb kunnen aangeven en dat daaraan gehoor is gegeven. Bij Gazelle voel ik me echt op mijn plek!

Rajani Bihari

Over Rajani Bihari

Rajani rondde met succes een bacheloropleiding Communications af aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en behaalde daarna ook haar master Communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Toch wilde ze graag een andere richting op en besloot ze het traineeship van iTrainee te volgen. Op basis van haar voorkeuren werd Rajani aan Koninklijke Gazelle gematcht. Daar zit ze nu al bijna anderhalf jaar op haar plek als junior SAP Consultant.