2023_10_iTrainee_Den Bosch_Magnetme_CalvinoProductions_ 4-1

iTrainee Terugblik: Hoe is het nu met Robert Klauss?

Bij iTrainee hebben we inmiddels meer dan 1000 talenten met geweldige werkgevers verbonden. Afgelopen maand hebben we met trots onze 159e groep gelanceerd! Maar ook al zijn we volop bezig met de nieuwste lichting, willen we niet vergeten waar het allemaal begon. Daarom nemen we je mee terug naar groep 59, 100 groepen geleden, om te zien hoe het met de toppers van toen gaat.

100 Groepen Geleden: Groep 59

Robert Klauss

Robert Klauss

Van SAP College tot Succesvolle Consultant

Zo spreken we in deze nieuwe versie van ervaringsverhalen met Robert Klauss, een oud-trainee uit traineegroep 59. Robert vertelt ons over zijn carrièrepad vanaf het SAP College en deelt zijn inzichten nu we alweer 100 groepen verder zijn. Hij biedt een inspirerende terugblik en waardevolle adviezen voor nieuwe trainees.

Waar ben je na het SAP College gaan werken?

Na het SAP College ben ik begonnen bij Goldfish ICT, een consultancybedrijf gespecialiseerd in de Food/Agro- en Life Sciences/Chemicals-industrieën. Toen ik daar begon, was het bedrijf nog klein met minder dan 100 medewerkers en richtte het zich vooral op projecten binnen de Benelux. Ik werkte in de business unit die zich richtte op de farmaceutische industrie. Kort na mijn start bij Goldfish werd het bedrijf overgenomen door Itelligence, dat later hernoemd werd naar NTT Data Business Solutions. Deze overname maakte ons onderdeel van een veel grotere organisatie, waardoor de projecten internationaler werden.

Wat voor rol had je toen je bij jouw opdrachtgever aan de slag ging?

Ik had me gespecialiseerd in Warehouse Management (WM) en begon als junior WM-consultant.

Indien je bent geswitcht van werkgever/branche, wat maakte dat je deze keuze hebt gemaakt?

Het consultancykantoor waar ik werkte bevond zich op een uur rijden van mijn huis. Als consultant kon ik ook bij verschillende klanten geplaatst worden, wat nog meer reistijd met zich meebracht. Toen mijn partner en ik een baby verwachtten, wilde ik minder tijd kwijt zijn aan reizen en meer stabiliteit in mijn leven hebben.

Wat voor rol heb je nu? (En in welke branche zit je werkgever nu?)

Op dit moment ben ik gespecialiseerd in Extended Warehouse Management (EWM) en werk ik als Supply Chain Management Lead Consultant en Team Lead bij Van Leeuwen. Van Leeuwen is een handelsbedrijf actief in de buizenindustrie met vestigingen wereldwijd. Ik werk voornamelijk aan het 1Leeuwen-project, dat alle belangrijke locaties overzet naar een nieuw S4 HANA-systeem. Dit systeem dient als sjabloon dat goed aansluit op de specifieke processen van het bedrijf. Door belangrijke locaties op hetzelfde systeem te hebben, wordt het systeem schaalbaar en beheersbaar. Mijn rol omvat het stroomlijnen van de processen en ervoor zorgen dat de nieuwe oplossing aan de eisen van de locaties voldoet. Dit alles doe ik samen met een team van ongeveer 10 SAP-consultants. Ik coördineer hun werk, zodat iedereen zich kan focussen op de onderwerpen waar ze goed in zijn en die belangrijk zijn voor het project.

Wat is het tofste wat je zakelijk gezien gedaan hebt de afgelopen jaren?

Het leukste wat ik zakelijk heb gedaan, zijn de werk gerelateerde reizen en de collega's die ik tijdens deze reizen heb leren kennen. Ik ben in landen geweest waar ik zelf nooit naartoe zou zijn gegaan en heb dankzij lokale consultants plekken bezocht die ik anders nooit zou hebben gezien. Zo ben ik eens drie weken in Bogotá, Colombia geweest, waar ik meegenomen werd naar lokale restaurantjes en uitgaansgelegenheden en naar prachtige locaties die niet erg bekend zijn onder de toeristen.

Wat was het meest uitdagende wat je zakelijk gezien gedaan hebt de afgelopen jaren?

Het meest uitdagende was het overzicht bewaren van de activiteiten binnen mijn domein voor zowel projecten als beheer. Dit in combinatie met de overgang van een uitvoerende naar een coördinerende rol. Het was een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen welke taken ik zelf moest uitvoeren en welke ik moest overdragen aan mensen in mijn team. Verder was het uitdagend om te bepalen op welk niveau ik taken kon delegeren. Te nauw betrokken zijn kan leiden tot micromanagement, wat de efficiëntie verlaagt en het potentieel van teamleden beperkt. Te afstandelijk zijn kan resulteren in een gebrek aan richting en begeleiding, wat kan leiden tot onduidelijkheid over doelen en prioriteiten.

Wat voor advies zou je jezelf nu geven als jij op dit moment net weer klaar bent met je SAP College?

Wees nieuwsgierig en stel als hoofddoel om zoveel mogelijk te leren als junior. Probeer de 'waarom-vraag' te stellen en te begrijpen waarom processen op een bepaalde manier worden uitgevoerd, in plaats van te focussen op hoe de processen worden uitgevoerd.

Robert Klauss

Over Robert Klauss

Na het voltooien van het SAP traineeship bij iTrainee werd Robert Klauss een ervaren Supply Chain Management Lead Consultant en Team Lead bij Van Leeuwen, een internationaal handelsbedrijf in de buizenindustrie. Na zijn start bij Goldfish ICT als junior Warehouse Management consultant, groeide Robert uit tot een specialist in Extended Warehouse Management (EWM). Hij heeft momenteel de leiding over het SCM IT Team in het 1Leeuwen-project, dat de wereldwijde locaties van Van Leeuwen naar een nieuw S4 HANA-systeem overzet. Met zijn ervaring in zowel uitvoerende als coördinerende rollen heeft Robert waardevolle inzichten opgedaan in teammanagement en procesoptimalisatie.