werken of doorstuderen header

Werken of doorstuderen? Hint: doe beide!

Doorstuderen, werken of reizen? Wij zetten de 4 meest voorkomende mogelijkheden op een rijtje!

Sander van Hooijdonk

Sander van Hooijdonk

Na al dat harde werk is je studie (bijna) afgerond. Je kan gaan werken of doorstuderen, maar heb je weleens nagedacht om dit tegelijkertijd te doen? Door een traineeship te volgen kan je zowel leren als werken, ideaal als je nog niet precies weet wat je wil! Wij zetten alle voordelen van een traineeship op een rij!

Wat is een traineeship?

Als je een traineeship volgt ga je in dienst bij een bedrijf waar zij je begeleiden tot specialist in een bepaald vakgebied. De combinatie werken en leren staat centraal tijdens het traineeship. Zo’n programma duurt veelal tussen de één en twee jaar en kan je volgen rechtstreeks bij een bedrijf of via een gespecialiseerd traineeship organisatie. Wanneer je kiest voor een traineeship zorgt de organisatie voor een plaatsing bij een bedrijf dat aansluit op jouw wensen, talenten en eigenschappen: Handig, want dit bespaart jou eindeloos zoeken naar een leuke, aansluitende en leerzame werkgever.

Wat zijn de voordelen van een traineeship?

1. Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens een traineeship leer je waar jouw krachten liggen, en verbeter je jouw vaardigheden. Je doet dus niet alleen vakkennis op, maar ontwikkel je ook jouw softskills die goed van pas komen tijdens je carrière.

2. Betaald leren

Een traineeship bestaat uit leren en werken en dat betekent salaris. Je verdient dus geld in plaats van te moeten betalen voor een nieuwe studie.

Het werkgedeelte van een traineeship is er niet alleen om ervoor te zorgen dat jij al een mooi salaris gaat verdienen, maar ook om jou ervaring en oefening uit de praktijk mee te geven. Zo geef je de start van jouw carriére een echte boost: Na het afronden van een traineeship ga je de arbeidsmarkt op met zowel veel kennis als werkervaring!

3. Leren kennen van de organisatie

Vaak krijg je tijdens een traineeship de kans om op meerdere afdelingen binnen een organisatie te lopen. Of dat je met verschillende bedrijven in gesprek mag om te bepalen wat past bij jou. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de organisatie, waar je mogelijk na je traineeship blijft of kan gaan werken.

4. Praktijkervaring opdoen

Tijdens je studie heb je waarschijnlijk enorm veel theorie geleerd, maar hoe pas je dit het beste toe in de praktijk? Tijdens een traineeship leer je hoe je jouw kennis kan toepassen in de praktijk.

5. Netwerken

Tijdens een traineeship leer je veel nieuwe mensen kennen. Op deze manier breid je je netwerk enorm uit. En dit kan altijd weer op een later tijdstip van pas komen. Tip: voeg iedereen toe aan je netwerk op LinkedIn, onderschat een goed netwerk niet!

Zijn er ook nadelen aan een traineeship?

Na al die voordelen vraag je je natuurlijk af of er ook nadelen aan een traineeship zitten. Als je het ons vraagt? Geen! Natuurlijk zijn er wel zaken waar je rekening mee moet houden. Zo wordt er veel motivatie en ambitie verwacht. Je moet tijd willen investeren in jouw ontwikkeling en de organisatie waar je voor gaat werken. Ben je daar klaar voor? Dan is het volgen van een traineeship echt iets voor jou! 

Sander van Hooijdonk

Over Sander van Hooijdonk

Sander studeerde bedrijfskundige informatica aan Avans Hogeschool in Breda. Na zijn studie startte hij in 2021 als Business Development Consultant bij iTrainee. Hij combineert Sales en Marketing wat op zijn lijf is geschreven. Opdrachtgevers helpt hij graag aan de allerbeste trainees. En daarnaast inspireert hij trainees om de leukste werkgever voor hem of haar te vinden.